BESTE PRIJS/KWALITEITSVERHOUDING

SNELLE LEVERTIJDEN

LEVERING IN

PERSOONLIJK & BETROUWBAAR

Provinciewimpels

Provinciewimpels

In het assortiment van Dekker Vlaggen vindt u een wimpel voor elke provincie. Voor alle provincies hebben wij een 3 meter wimpel in zowel de uitvoering met kunststof stokje met zachte pvc-doppen als ook in 100% stil (zonder stokje, met koord-lus). Voor een aantal provincies hebben we ook een 2 meter wimpel in beide uitvoeringen. Deze provinciewimpels zijn gemaakt van 160 grams spunpolyester en met zeefdruk bedrukking, dus de beste kwaliteit. Direct uit voorraad leverbaar, op werkdagen voor 16 uur besteld is dezelfde werkdag nog verzonden! U bestelt provinciewimpels eenvoudig via onze website.

Indien u uit de volgende categorieën 2 of meer stuks bestelt krijgt u korting op deze artikelen:

 • 2 artikelen: 10% korting op beide artikelen
 • 3 artikelen: 20% korting op alle 3 de artikelen. 
De korting wordt in het winkelmandje verrekend, u hebt hier geen kortingscode voor nodig. 

Dit geldt voor alle Nederlandse wimpels en Nederlandse vlaggen; provinciewimpels en provincievlaggen en regiowimpels en regiovlaggen (dit geldt niet voor de oranje wimpels). Het maakt dus niet uit welke combinatie van artikelen uit deze categorieën u neemt, deze korting geldt op elke combinatie!

Heeft uw buurman, buurvrouw, vader, moeder of goede vriend ook een vlag of wimpel nodig? Wellicht een leuk idee voor een kadootje en u hebt extra korting! U kunt natuurlijk ook voor uzelf 2 of 3 wimpels bestellen zodat u weer een tijdje gegarandeerd bent van een nette wimpel in uw mast! 

Advies nodig?

We geven je graag advies bij de keuze van de juiste vlag. Bel gerust of vraag een offerte aan via het aanvraagformulier.


Offerte?

Vraag vrijblijvend een offerte vlaggen aan.

Aanvragen
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
 1. -10%
  Waardering:
  100%
  NR 441: Wimpel Noord Brabant 100% stil-200cm (zonder stokje (met lus-lus))
  Aanbiedingsprijs € 33,30 € 27,52 Normale prijs € 37,00 € 30,58
 2. -10%
  Waardering:
  98%
  NR 440: Wimpel Noord Brabant-200cm met stokje
  Aanbiedingsprijs € 36,00 € 29,75 Normale prijs € 40,00 € 33,06
 3. -10%
  Waardering:
  100%
  NR 443: Wimpel Noord Brabant 100% stil-300cm (zonder stokje (met lus-lus))
  Aanbiedingsprijs € 36,00 € 29,75 Normale prijs € 40,00 € 33,06
 4. -10%
  Waardering:
  100%
  NR 442: Wimpel Noord Brabant-300cm met stokje
  Aanbiedingsprijs € 37,80 € 31,24 Normale prijs € 42,00 € 34,71
 5. -10%
  Waardering:
  90%
  NR 481: Wimpel Noord Brabant 100% stil-400cm (zonder stokje (met lus-lus))
  Aanbiedingsprijs € 39,60 € 32,73 Normale prijs € 44,00 € 36,36
 6. -10%
  Waardering:
  100%
  NR 480: Wimpel Noord Brabant-400cm met stokje
  Aanbiedingsprijs € 39,60 € 32,73 Normale prijs € 44,00 € 36,36
 7. -10%
  Waardering:
  96%
  NR 451: Wimpel Noord Brabant GEBLOKT 100% stil-300cm (zonder stokje (met lus-lus))
  Aanbiedingsprijs € 36,00 € 29,75 Normale prijs € 40,00 € 33,06
  Tijdelijk uitverkocht

  Verwacht: begin augustus

 8. -10%
  Waardering:
  98%
  NR 450: Wimpel Noord Brabant GEBLOKT-300cm met stokje
  Aanbiedingsprijs € 37,80 € 31,24 Normale prijs € 42,00 € 34,71
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina

Provinciewimpels van Dekker Vlaggen

Een provinciewimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd. Wimpels worden beschouwd als een typisch Nederlands fenomeen. In ons assortiment vindt u diverse provinciewimpels. Van een wimpel voor Friesland met de bekende pompeblêden tot een wimpel met de leeuw voor Limburg, Zuid-Holland en Zeeland; alle provincies zijn vertegenwoordigd. Onze wimpels kenmerken zich door de volgende eigenschappen:

 • traditioneel 160 grs spunpolyester;
 • zeefdruk kleuren;
 • geproduceerd in eigen huis;
 • geluidsarm. 

Doordat de provinciewimpels licht van gewicht zijn, wapperen deze gemakkelijk. Verder zijn de provinciewimpels voorzien van een kunststof stokje met zachte PVC doppen. Dit zorgt ervoor dat de wimpels geluidsarm zijn. Hard getik tegen de vlaggenmast is hiermee verleden tijd. De wimpels zijn van hoogwaardige kwaliteit zodat ze alle vier seizoen kunnen wapperen in de mast.

De geschiedenis van provinciewimpels

Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen, is het hijsen van provinciewimpels een typisch Nederlands fenomeen. De oorsprong van deze traditie is te vinden in het oprichten van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na een roerige tijd zochten de inwoners van de Lage Landen naar politieke stabiliteit. Er was behoefte aan nationale iconen, zoals de soeverein vorst Willem I der Nederlanden. De oranje wimpel werd gehesen om dit te tonen.

Door de jaren heen is de functie van de oranjekleurige wimpel echter veranderd. Vandaag de dag is deze namelijk onlosmakelijk verbonden aan het Koningshuis. De wimpel mag dus niet te pas en te onpas gehesen worden. Dit geldt echter niet voor de 12 provinciewimpels, die elk zo’n 15 jaar na de Tweede Wereldoorlog werden aangenomen. Ze worden daarom vaak gebruikt om gevoelens van trots voor iemands achtergrond te tonen. Vooral Friezen kennen een sterk gevoel van liefde voor hun provincie. In deze provincie vindt u dan ook vaak provinciewimpels terug.

De verschillende provinciewimpels

Ieder van de twaalf provinciën van Nederland heeft een eigen vlag. Het uiterlijk hiervan is vastgesteld door de Provinciale Staten. De provincievlaggen zelf worden voornamelijk bij de officiële gelegenheden gehesen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Prinsjesdag. Daarnaast zijn er ook bijbehorende provinciewimpels ontworpen. Deze hebben geen officiële status, waardoor zij te allen tijde gehesen kunnen worden. Er geldt namelijk geen vlaginstructie.

Noord-Brabant

De vlag met de hoogste anciënniteit van de twaalf provincies is die van Noord-Brabant, ook wel Brabants Bont genoemd. Dit houdt in dat deze vlag tijdens officiële gelegenheden - voor toeschouwers - helemaal links hangt. Het laat een schaakbordpatroon van 24 vlakken, in de kleuren rood en wit, zien. Hoewel de vlag al ten tijde van de middeleeuwen werd gebruikt, is deze pas op 21 januari 1959 officieel vastgesteld door de Provinciale Staten. Het motief van de vlag wordt ook voor de Brabantse provinciewimpels gebruikt. Op veler verzoek hebben wij zowel de officiële wimpel met schaakbord en banen als de 100% geblokte versie in ons assortiment opgenomen.

Gelderland

De tweede vlag in de anciënniteit is die van Gelderland en is op 15 april 1953 door de Provinciale Staten vastgesteld. Deze vlag bestaat uit drie banen in de kleuren blauw, geel en zwart. Deze drie kleuren zijn afgeleid van het provinciewapen, waarin zij een belangrijke plek innemen. De kleuren - blauw, zwart en goud - zijn namelijk onderdeel van het schild dat door twee leeuwen wordt vastgehouden. Het patroon - bestaande uit de drie banen - geldt ook voor de Gelderse provinciewimpels.

Zuid-Holland

De vlag van Zuid-Holland toont een rode leeuw op een gele achtergrond. De voorstelling - en de kleuren - komt overeen met het traditionele wapen van Holland. De kleuren komen dan ook in de Noord-Hollandse vlag voor. Het is echter niet de eerste vlag die Zuid Holland voert. Tot 1986 bestond de vlag - en de provinciewimpel - uit drie banen: geel, rood en geel. Het huidige patroon is echter voorgesteld om de traditionele, Hollandse symboliek beter uit te dragen. Sindsdien laten ook de provinciewimpels een rode leeuw zien.

Noord-Holland

De vlag van Noord-Holland en de bijbehorende provinciewimpels bestaan uit drie kleuren: geel, rood en blauw. Deze komen voort uit het wapen van de provincie, welke op zijn beurt weer uit twee oudere wapens bestaat: die van Holland en West-Friesland. In eerstgenoemde spelen geel en rood een belangrijke rol. In de laatste zijn de kleuren blauw en geel juist weer prominent aanwezig. Door deze kleuren te combineren, laten de provinciewimpels van de provincie drie, simpele banen zien: geel, rood en blauw.

Zeeland

Zeeland kent al sinds 1949 een officiële vlag en provinciewimpel. Het uiterlijk ervan is ontworpen door T.A.J.W. Schorer, die toentertijd lid was van de Provinciale Staten. De vlag bestaat uit enkele, golvende banen in de kleuren blauw en wit. Dit symboliseert het gevecht met het water van de Noordzee. In het midden staat het schild en de kroon van het Zeeuwse wapen afgebeeld. De provinciewimpels laten een soortgelijk tafereel zien.

Utrecht

De vlag en de provinciewimpels van Utrecht werden in 1952 voor het eerst in gebruik genomen. Het patroon is gebaseerd op twee andere vlaggen, namelijk die van Aartsbisdom Utrecht en Sticht Utrecht. In de basis bestaat de provincievlag uit twee horizontale banen in de kleuren rood en wit. Linksboven is een wit kruis op een rode achtergrond zichtbaar. De vlag - en de provinciewimpels - kennen helaas weinig tot geen populariteit.

Friesland

Iedereen kent de provincievlag van Friesland wel. Het tafereel bestaat uit welgeteld vier blauwe en drie witte diagonale strepen met daarop zeven rode pompeblêden. Ze staan vaak symbool voor alles wat uit de provincie komt. Gezien de speciale status van Friesland, is ook de geschiedenis van de vlag omvangrijk. Deze krijgt al in de 19e eeuw zijn vaste vorm. Toch wordt de vlag pas in 1957 officieel ingesteld. De provinciewimpels bestaan op hun beurt uit acht blauwe en zeven witte banen. In elke witte baan is een pompeblêd zichtbaar.

Overijssel

De vlag en de provinciewimpel van Overijssel bestaat uit vijf verschillende banen. De vier buitenste zijn rood en geel gekleurd. Zij staan symbool voor de nauwe banden die Overijssel met Holland heeft onderhouden. In het midden van de vlag en provinciewimpel is tevens een blauwe, golvende lijn te zien. Deze representeert de IJssel. De voorstelling is in 1948 door de Provinciale Staten in gebruik genomen.

Groningen

Lange tijd waren de Groningers het niet eens over het uiterlijk van een mogelijke, officiële vlag. Nadat drie voorstellen de revue waren gepasseerd, ontwierp Jan Tuin het patroon dat in 1950 werd aangenomen. Deze laat een groene op witte kruis zien, met daaromheen twee rode en twee blauwe hoeken. Het groene kruis staat symbool voor de sterke handelsrelatie met Scandinavië. Daarnaast zijn de kleuren gebaseerd op het wapen van Ommelanden en de vlag van de stad Groningen. De provinciewimpels laten eenzelfde ontwerp zien.

Drenthe

Drenthe was de eerste provincie met een officiële vlag. Deze werd ontworpen door Gerlof Auke Bontekoe en al in 1947 vastgelegd. In het ontwerp spelen de kleuren rood en wit een grote rol. Deze verwijzen naar de tijd dat de provincie nog deel uitmaakte van het Utrechtse Oversticht. De zes sterren symboliseren de voormalige rechtsgebieden en de zwarte toren staat voor het Kasteel van Coevorden. In de provinciewimpels is laatstgenoemde een kwartslag gedraaid.

Limburg

De provinciale vlag van Limburg, bestaat in de basis uit een witte en rode baan. Deze worden van elkaar gescheiden door een smallere, blauwe baan. De kleuren zijn ontleend aan die van het provinciewapen. Aan de linkerkant staat een rode leeuw met een dubbele staart afgebeeld. Deze verwijst naar het oude Hertogdom Limburg. De leeuw wordt op de provinciewimpels echter gecentreerd.

Flevoland

De vlag en provinciewimpel van Flevoland zijn als laatste ontworpen. De provincie werd namelijk pas in 1986 ingesteld. Het ontwerp van het Amsterdamse bureau BRS bestaat uit twee horizontale banen in de kleuren blauw en groen. Een smalle, gele baan scheidt ze van elkaar. De banen maken een korte, golvende beweging. De witgekleurde Franse lelie kent zijn oorsprong in het familiewapen van C. Lely: grondlegger van de Zuiderzeewerken. De provinciewimpels laten een sterk gelijkend ontwerp zien.

Wanneer een wimpel aan uw vlaggenmast?

Een provinciewimpel mag u te allen tijden aan de vlaggenmast bevestigen. Tijdens een speciale gelegenheid of evenement of gewoon iedere dag van de week. Het vlaggenprotocol is bij deze wimpels namelijk niet van toepassing. Alleen de oranje wimpel mag u niet altijd aan de vlaggenmast bevestigen. Deze wordt bij een verjaardag, huwelijk of geboorte van leden van het Koninklijke Huis samen de Nederlandse vlag gehesen. Bij een overlijden wordt deze wimpel niet gehesen. Een provinciewimpel is daarom een mooi alternatief wanneer er geen vlag in de vlaggenmast hangt. Deze wimpel wordt vaak alleen in een mast of aan een vlaggenstok gehangen. 

Een provinciewimpel kopen

Wilt u een provinciewimpel kopen via Dekker Vlaggen? Selecteer dan de juiste wimpel voor uw provincie en bestel deze eenvoudig via onze webshop. Voor 16.00 uur besteld (op werkdagen) is dezelfde dag nog gratis verzonden!

Heeft u nog vragen? Of wilt u liever telefonisch een bestelling doen? Neem gerust contact met ons op over provinciewimpels via 0523 - 23 47 12 of info@dekkervlaggen.nl.