De vlag zoals we 'm nu kennen is officieel aangenomen in 1975, maar haar roots gaan veel verder terug. De drie witte Andreaskruizen zijn namelijk afkomstig uit het stadswapen van Amsterdam, dat al sinds de 13e of 14e eeuw bestaat.
Schuif de banier met de tunnelzoom over de uithouderstok, maak aan elke clip een mastbandje vast en hang aan de onderste clip het contragewicht!
De rode en witte banen verwijzen nog steeds naar het verleden – kleuren die vaak voorkwamen in wapenschilden en vlaggen van lokale gemeenten.
Het zwarte torentje in het midden staat voor de historische verdedigingswerken en dingspelen, maar in deze moderne versie ook voor standvastigheid en de eigenheid van Drenthe. Sterk, bescheiden, en een tikje eigenwijs.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn*. Dit is niet verplicht.
Een aluminium of polyester vlaggenmast vraagt weinig onderhoud. Eens per jaar reinigen met een doek en een sopje is voldoende, en vergeet niet de onderdelen na te kijken op slijtage. Natuurlijk kunt u voor het onderhoud de mast het beste plat neerleggen.
Welke optie voor je vlaggenmast kies je: uitwendig of inwendig koord?
Uitwendig koord is voordeliger, en de enige optie om alle getik van het touw tegen de mast tegen te gaan. Inwendig koord is "anti-diefstal" en strakker qua aanzicht.
Bij het kiezen van een vlaggenmast kom je voor een belangrijke beslissing te staan: ga je voor een mast met uitwendig koord of met inwendig koord? Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de juiste keuze hangt af van je wensen en situatie. In deze blog leggen we de verschillen uit en ontkrachten we een veelvoorkomende misvatting over inwendig koord.
Welke wimpel kies je: met stokje of 100% stil?
Een wimpel met stokje is traditioneel en deze wimpel hangt altijd mooi, ook al is er geen wind. Een wimpel zonder stokje maakt helemaal geen geluid tegen de mast en hangt mooier als het waait!
De Vlag van de Provinsie Grunnen: 'n Stukje Trots van 't Noorden!
As je deur de provinsie Grunnen rijd, zie je ze stee'ns vaker wa'per'n: de vlag van onze mooie provinsie. Maar wat maakt de Grunnense vlag nou eigentlik zo bijzonder? Wa'nt we neem'n je mee op 'n vrolijke tocht deur de geschiedenis en symboliek van dit stukje trots uut het hoge noorden!
Bij het plaatsen van een vlaggenmast is de keuze voor de juiste grondbevestiging minstens zo belangrijk als de mast zelf. Een stevige en duurzame verankering zorgt ervoor dat je mast bestand is tegen wind en weersinvloeden. In deze blog bespreken we de drie meest gebruikte opties: de grondbuis, de overschuifkoker en de kantelanker.
Hoe Kies je de Juiste Vlaggenmast? Wij helpen je in 7 Stappen!
Een vlaggenmast is niet zomaar een stuk aluminium of polyester in je tuin. Het is een symbool van trots, feest of zelfs gedenkwaardigheid! Maar hoe kies je nu de juiste vlaggenmast die past bij jouw wensen en situatie? Geen zorgen, wij helpen je graag in 7 eenvoudige stappen om de ideale vlaggenmast te vinden. Lees snel verder!
De Rood-Wit Geblokte Vlag van Brabant: Een Vlag vol Trots en Geschiedenis
Vlaggen zijn meer dan alleen kleurrijk doek in de wind. Ze vertellen verhalen, dragen geschiedenis met zich mee en zijn vaak een krachtig symbool van trots en identiteit. En als we het hebben over de vlag van Brabant, dan draait het om de iconische rood-wit geblokte vlag, die niet alleen opvalt, maar ook een diepe betekenis draagt.
Wanneer mag de Nederlandse vlag uit en wanneer hang je de Oranje Wimpel erbij?
Je hebt vast wel eens gehoord dat je niet zomaar je vlag mag uithangen. Het klinkt misschien een beetje strikt, maar in Nederland hebben we een echt vlaggenprotocol! Geen zorgen, het is niet zo moeilijk als het klinkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van vlaggen en de Oranje Wimpel. Want ja, er zijn momenten waarop je de vlag met trots kunt uithangen, en soms komt de Oranje Wimpel ook nog eens gezellig mee.