BESTE PRIJS/KWALITEITSVERHOUDING

SNELLE LEVERTIJDEN

LEVERING IN

PERSOONLIJK & BETROUWBAAR

Wanneer mag de Nederlandse vlag hangen?

Wanneer mag de Nederlandse vlag hangen?

Wanneer mag de Nederlandse vlag uit en wanneer hang je de Oranje Wimpel erbij? 

Je hebt vast wel eens gehoord dat je niet zomaar je vlag mag uithangen. Het klinkt misschien een beetje strikt, maar in Nederland hebben we een echt vlaggenprotocol! Geen zorgen, het is niet zo moeilijk als het klinkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van vlaggen en de Oranje Wimpel. Want ja, er zijn momenten waarop je de vlag met trots kunt uithangen, en soms komt de Oranje Wimpel ook nog eens gezellig mee.

De Nederlandse vlag: wanneer mag je 'm uithangen? 

We beginnen met de meest basale vraag: wanneer mag de Nederlandse vlag eigenlijk uit? Het antwoord is simpel: je mag de vlag altijd uithangen, maar er zijn wel speciale momenten die de vlag extra eer aandoen. En natuurlijk willen we niet dat je je vlag verkeerd ophangt (dat zou zonde zijn van je mooie vlag!), dus hier zijn de belangrijkste dagen waarop je de Nederlandse vlag officieel kunt uithangen:

  • 27 april - Koningsdag: Dé dag van het jaar om je vlag uit te hangen en lekker te genieten van de oranje gekte. De hele straat kleurt oranje, maar vergeet de Nederlandse vlag niet!
  • 5 mei - Bevrijdingsdag: We vieren onze vrijheid, dus dit is een dag waarop de vlag zeker niet mag ontbreken. Een extra feestelijke dag voor de vrijheid!
  • 15 augustus - Indië Herdenking: Ook dit is een dag waarop we onze vlag uithangen ter herinnering.
  • Andere officiële feestdagen: Denk hierbij aan bijvoorbeeld Prinsjesdag (de derde dinsdag in september), Veteranendag (de laatste zaterdag in juni) en Dodenherdenking (4 mei).

En dan hebben we natuurlijk nog wat kleinere gelegenheden, zoals verjaardagen van leden van de koninklijke familie (zoals Prins Willem-Alexander, Koninginnedag, of een speciale gelegenheid zoals een huwelijk). Op die dagen is het erg mooi en passend om je vlag uit te hangen en samen met je buren de feestvreugde te delen!

Let op: Het vlaggenprotocol geldt officieel alleen voor overheidsgebouwen en niet voor particulieren. Dus, ja, als je niet in het gemeentehuis werkt, kun je jezelf gelukkig prijzen met de vrijheid om je vlag op je eigen manier uit te hangen. Maar we willen natuurlijk wel dat je je aan de algemene richtlijnen houdt, zoals het niet laten hangen van de vlag in het donker. Officieel gezien mag de Nederlandse vlag niet 's nachts buiten hangen, tenzij je hem verlicht (dan kan hij gewoon schitteren, zelfs in het donker!).

En wanneer komt de Oranje Wimpel erbij?

Nu komt het leukste deel! Want op sommige dagen is de Oranje Wimpel het feestelijke extraatje dat je vlag helemaal afmaakt. Het is namelijk niet zomaar een versiering; de Oranje Wimpel wordt op de volgende dagen samen met de Nederlandse vlag uitgehangen:

  • Koningsdag (27 april): De Oranje Wimpel gaat natuurlijk mee op deze dag van nationale vreugde. Heerlijk oranje kleuren in je tuin, de straat of op je balkon!
  • Huwelijk van een lid van de koninklijke familie: De Oranje Wimpel komt ook tevoorschijn bij huwelijken van royals. Een dag vol feest, liefde en oranje pracht!
  • Verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.

Let op: het vlaggenprotocol is geen party killer! 

Oké, we weten dat het vlaggenprotocol misschien wat formeel klinkt, maar eigenlijk is het een geweldige manier om te laten zien dat je de tradities respecteert en trots bent op je land. Dus, of je nu je vlag in de tuin ophangt of aan het raam, doe dit met een glimlach en een beetje flair!

En vergeet niet: je kunt je vlag altijd uithangen, maar sommige dagen hebben gewoon iets extra’s. Dus wacht niet langer! Pak die vlag en die wimpel en laat de hele buurt zien dat je weet wanneer het tijd is om te vieren!

Heb je nog vragen over wanneer je de vlag mag uithangen? Of wil je tips over het vlaggenprotocol? Dekker Vlaggen helpt je graag verder!