BESTE PRIJS/KWALITEITSVERHOUDING

SNELLE LEVERTIJDEN

LEVERING IN

PERSOONLIJK & BETROUWBAAR

Hoe kies ik de mast die bij mijn woning past?

Hoe kies ik mijn vlaggenmast uit? Wij helpen u hier in 7 stappen doorheen!

Stap 1: cilindrisch of conisch

De eerste stap is een smaakkeuze. Vindt u cilindrisch mooi (over de hele lengte even dik) of vindt u conisch mooi (van onder breed, naar boven toe smaller toelopend)? Wij adviseren altijd een wandeling te gaan maken in uw buurt en eens goed te letten op de masten die u ziet staan. Alle masten die wij aanbieden zijn sterk en vragen weinig tot geen onderhoud, de eerste keuze is dus echt gebaseerd op wat u mooi vindt.


Stap 2: polyester of aluminium

Vindt u cilindrisch mooi? Dan komt u automatisch op een aluminium mast uit! U hebt dan nog de keuze tussen diameter 60mm, 70mm en 90mm. De 70mm is de meest gekozen, 60mm is het instapmodel en 90mm heeft een zeer robuuste uitstraling. De laatste is met name mooi als u een relatief grote woning hebt maar toch een cilindrische mast wilt hebben. Dan hebt u met een mast met diameter 90mm echt een mast met aanzien staan! De 60mm mast is wat smaller qua aanzicht (wat niks afdoet aan zijn sterkte) en de 70mm zit hier mooi tussenin.

Vindt u conisch mooi? Dan hebt u de keuze tussen polyester (meest gekozen) of aluminium. Polyester conisch heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding qua conische mast. Qua aanzicht wat minder strak dan een aluminium mast, hij heeft over de hele lengte een lichte deelnaad en heeft altijd wat lichte oneffenheden. Veel mensen vinden dit juist mooi (wat natuurlijker).

Aluminium conisch is helemaal strak, helemaal uit 1 deel gegoten. Deze mast is daardoor duurder.

Let tijdens uw wandeling eens op de conische masten: hebben ze een deelnaad dan is het altijd polyester. Hebben ze geen deelnaad dan is het aluminium. Wat vindt u mooi?

 

Stap 3: de kleur van de mast

Polyester is standaard wit RAL 9010. Aluminium is er standaard in wit RAL 9010, maar ook in zilver anode en een aantal cilindrische masten hebben we ook op voorraad in zwart RAL 9005. Aluminium kan ook tegen een meerprijs op kleur naar keuze gepoedercoat worden, bij aluminium is dus bijna elke RAL kleur mogelijk. Meest gekozen voor vlaggenmasten is echter nog steeds verreweg wit RAL 9010.

Stap 4: de hoogte van de mast

Wij beseffen ons dat veel websites het standaard advies geven om uw mast 1 meter lager dan de nokhoogte van uw woning te kiezen. Wij vinden dit "te kort door de bocht", minstens net zo belangrijk is hoeveel ruimte u hebt rondom de plek waar u de mast wilt plaatsen. Hoe hoger de mast, hoe groter de vlag en hoe meer ruimte u dus nodig hebt. Ook heeft een grote vlag meer wind nodig om netjes te wapperen. De 6 meter mast is de meest gekozen hoogte bij woonhuizen, hierbij hoort een vlag van 150x225 cm. Hebt u echter een beetje meer ruimte in uw (voor)tuin waar de mast komt te staan, dan is een 7 meter mast ook een goede keuze! In een mast van 7 meter hoog hoort een vlag van 200x300 cm. U hebt dus minimaal deze ruimte rondom de mast nodig zodat de vlag de woning niet raakt/ geen bomen raakt. De 6 meter mast blijft dus de meest verkochte mast voor particulieren. Twijfelt u over de hoogte? Bel ons dan gerust! Meestal kunnen we op google streetview meekijken naar uw woning, en anders kunt u bijvoorbeeld een foto naar ons mailen zodat wij advies op maat kunnen geven (tel: 0523-234712, mail: info@dekkervlaggen.nl). Overigens is een 6 meter vergunning vrij.

 

Stap 5: de grondbevestiging

Kiest u voor een polyester mast? Dan hoeft u niet te kiezen, deze komt altijd met een nastelbaar kantelanker.

Kiest u voor aluminium? Dan kunt u kiezen tussen 1: grondbuis, 2: overschuifkoker of 3: kantelanker.

1: grondbuis is een buis die in het beton in de grond komt te staan en waar de mast in zakt. Een grondbuis raden we alleen aan wanneer u de masten niet permanent (niet het hele jaar) hebt staan. Bij een grondbuis zakt de mast in de buis in de grond, wat ten koste gaat van de lengte van de mast. U hebt dus een meter mast meer nodig om dezelfde lengte boven de grond over te houden ten opzichte van een overschuifkoker, qua kosten komt u dus ongeveer gelijk uit. Hebt u masten permanent staan dan raden wij een grondbuis af omdat er in de loop der tijd toch altijd wat zand en troep bij de buis in komt, waardoor de mast op termijn muurvast in de buis komt te staan. Dit kan bij een overschuifkoker niet gebeuren.

2: overschuifkoker is een koker die deels in het beton in de grond komt en deels boven de grond uit steekt, uw mast zakt hier overheen. 

3: kantelanker bestaat uit een ankerbuis welke in de mast is bevestigd met een scharnierende driehoeksplaat eraan. In het beton in de grond komen drie draadeinden met ook daarop een driehoeksplaat (grondplaat). De mast met driehoeksplaat zet u op de grondplaat, deze worden met bouten bevestigd en er gaat een scharnierpen in.

2/3: Voor masten van 6 of 7 meter boven het maaiveld adviseren wij een overschuifkoker of kantelanker. Beide kunnen eigenlijk prima. Deze masten zijn niet te zwaar, u kunt deze makkelijk van de overschuifkoker aftillen. Kiest u voor (nog) meer gemak en wilt u niet tillen, dan neemt u het kantelanker. En wanneer u op losse grond of natte grond zit raden wij ook voor deze lengtes een kantelanker aan, omdat u bij een kantelanker de mast altijd nog weer waterpas kunt nastellen, mocht hij op termijn uit het lood gaan staan.

Voor masten van 8 meter en langer adviseren wij altijd een kantelanker. Deze masten zijn relatief zwaarder, het neerleggen door middel van een kantelanker is simpel. Masten van deze lengte tilt u niet meer makkelijk van een overschuifkoker af.

 

Stap 6: koord buitenom of inwendig?

Veel mensen denken dat inwendig koord getik van het touw tegen de mast voorkomt. Dit is niet het geval. Een inwendig koord kan nog steeds aan de binnenkant tegen de mast tikken. Wanneer het u hierom gaat kiest u dan voor koord gewoon buitenom (en bespaar de extra kosten van een inwendig koord) en slaat u het koord eenmaal om de mast voordat u het aan de kikker vastzet. Dit is de enige manier om helemaal geen getik van het koord tegen de mast te hebben. Een inwendig koord geeft wel een strakker aanzicht van de mast, dat is een reden om dit systeem te kiezen. Of op plekken waar bijvoorbeeld uitgaanspubliek makkelijk bij de mast kan komen; met inwendig koord kan niemand behalve uzelf de vlag of Fairybell uit uw mast halen. Het inwendig koord is bedoeld als anti-diefstal systeem.

 

Stap 7: de kleur en vorm van de mastknop

Ook dit is een volledig persoonlijke keuze. Verreweg het meest gekozen is nog steeds de oranje platte mastknop, gevolgd door de zwarte platte mastknop. Nummer 3 is de tulp oranje. Alle knoppen mogen, u kiest wat u mooi vindt. Overigens heeft een roterende mastknop enkel een functie bij een mast met inwendig koord. Bij een mast met koord buitenom belemmert het koord het meedraaien van de knop. Wanneer u kiest voor een inwendig koord is de knop altijd roterend.

U hebt nu uw mast samengesteld! Twijfelt u of hebt u nog vragen? Belt u ons dan, we helpen u graag ((tel: 0523-234712, mail: info@dekkervlaggen.nl)).

Voor elke hoogte vlaggenmast vanaf 6 meter hebben wij overigens een passende Fairybell (kerstverlichting voor in de vlaggenmast). Hebt u hier interesse in? Houdt dan met het plaatsen van de mast rekening met de diameter van de Fairybell!