BESTE PRIJS/KWALITEITSVERHOUDING

SNELLE LEVERTIJDEN

Nederlandse en provincievlaggen en -wimpels
GRATIS verzending

LEVERING IN

PERSOONLIJK & BETROUWBAAR

Vlaggenprotocol

Hoe lang moet mijn rood-wit-blauwe welkomwimpel zijn?

Ons advies is de helft van de lengte van uw vlaggenmast.

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn*. Dit is niet verplicht.

Hoe lang moet mijn oranje wimpel zijn

Dat hangt af van de grootte van uw vlag, de wimpel moet altijd langer dan de vlag zijn.

Is er een protocol voor het "vlaggen" van een provinciewimpel?

Nee, hier is geen protocol voor.

Is er een protocol voor het "vlaggen" van de Nederlandse (welkoms) wimpel?

Nee, hier is geen protocol voor.

Wanneer mag de Nederlandse vlag halfstok?

De Nederlandse vlag mag halfstok op Dodenherdenking (4 mei) van 18.00 uur tot zonsondergang. Daarnaast kan het voorkomen dat de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeeft. Bijvoorbeeld bij het overlijden van iemand van het Koninklijk Huis, of om slachtoffers van een (inter)nationale ramp te herdenken. Let op: in 2020 wijkt het protocol af op 4 mei!

Wanneer een Nederlandse vlag met wimpel?

De Nederlandse vlag wordt met wimpel uitgehangen op: <ul> <li>Koningsdag;</li> <li>Verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.</li> </ul> Bij alle andere gelegenheden hangt de <a href="https://www.dekkervlaggen.nl/vlaggen/nederlandse-vlaggen" title="Nederlandse vlag" target="_self">Nederlandse vlag</a> zonder <a href="https://www.dekkervlaggen.nl/wimpels/oranje-wimpels" title="oranje wimpel" target="_self">oranje wimpel</a> uit. Zie ook het volledige <a href="https://www.dekkervlaggen.nl/veel-gestelde-vragen/wanneer-kan-ik-de-nederlandse-vlag-uithangen/" title="vlaggenprotocol" target="_self">vlaggenprotocol</a>. Overigens zijn alleen overheidsinstanties verplicht het vlagprotocol te volgen, burgers zijn dit niet verplicht.

Hoe kan ik mijn vlag wassen?

Gebruik geen wasmiddel en stel de temperatuur in op 30 of 40 graden.

Hoe kan ik mijn vlag halfstok hangen?
Waarom is de Nederlandse vlag rood-wit-blauw?